Karakılçık unu, İzmir Orhanlı Vadisi Kadim Üretim Havzası’ndaki (KÜH) Orhanlı Köyü’nde üretiliyor. Köy aynı zamanda Kızıldağ Önemli Doğa Alanı’nda (ÖDA) yer alıyor. Köyde yüzlerce yıldır devir daim yapılan karakılçık buğdayı artık çok az ekiliyor. Köyün yerli buğdayları toprağın Ekim ve Kasım aylarındaki yağmurlardan sonra tava gelmesinin ardından sürülüyor ve ekime hazırlanıyor.
Anadolu’nun yerli buğday türlerinden biri olan karakılçık buğdaylarıyla yapılan ekim sonrasında, zirai zehirler ve kimyasal gübre kullanılmadan olgunlaşan buğdaylar sulanmıyor. Mevsim şartlarına göre Haziran veya Temmuz aylarında hasada hazır hale gelen karakılçık buğdayları, orak ve tırpanlarla hasat ediliyor. Patos makinasından geçen buğdayların sapı, samanı ve taneleri ayrıştırılıyor. Ayrışan buğday taneleri serin bir ortamda saklanıyor. Un yapmak için ihtiyaç duyulan miktarda karakılçık buğdayı un değirmeninde öğütülüyor.
Sulanmadan, yerli tohumlarla üretilen ve biyolojik çeşitliliği destekleyen Karakılçık Unu, bölgede yaşayanlar tarafından ekmek yapmak için kullanılıyor. Unun kendine has küllü bir rengi bulunuyor.
Karakılçık buğdayı tarlalarının kenarlarındaki çalılarda kızılgerdan, karabaşlı ötleğen ve maskeli ötleğen, karatavuk, alakarga kuşları bulunuyor. Tarla ve bahçelerdeki farelerle yırtıcı kuşlar besleniyor.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.