Çekişte Zeytin, İzmir Seferihisar Orhanlı’daki kadim zeytin ormanlarında yetişen erkence türü zeytinlerden üretiliyor.
Zeytinler, sonbaharda yağan yağmurlardan sonra toplanıyor. Bunun için, kurak yazdan çıkan yeşil ama küçük zeytinlerin irileşmesi veya yerel deyişle kabarması gerekiyor. Yeşil zeytinler daldan tek tek elle toplanıyor ve bu aşamada ağaca zarar vermemek için kesinlikle sırıkla zeytinin dallarına vurulmuyor. Tek tek toplanan zeytinler yıkanıyor ve elle kırılıyor. Kavanozların içine konularak üzerine su ekleniyor. Zeytinin acısının gitmesi için her gün suyu değiştiriliyor ve zeytinin aroması istenilen tada gelince kavanozdaki su boşaltılıyor. Tuz, su ile kaynatılarak soğutuluyor. Zeytinlerin arasına limon dilimleri eklenerek üzerine soğuyan tuzlu su konuluyor ve zeytinler yenmeye hazır hale geliyor.
Yeşil kırma zeytin olarak da bilinen Çekişte Zeytin, biyolojik çeşitliliği destekleyen kadim üretim yöntemleriyle üretilen erkence zeytininin Ege’nin yerel lezzetlerinden birine dönüşme öyküsünü geçmişten günümüze taşıyor.
Çekişte zeytinler, Kızıldağ Önemli Doğa Alanı’ndaki zeytin ormanlarından toplanıyor. Burada çakal, yaban domuzu, tilki, kaya sansarı ve oklu kirpi gibi memeli türlerinin yanı sıra üveyik, kumru, maskeli ötleğen, kızılgerdan, gökkuzgun ve karatavuk gibi kuş türleri ve Osmanlı engereği yaşıyor.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.